HAMPSTEAD HOUSE

This project involved the refurbishment and extension to a Victorian house in Hampstead, London.

 

The original house footprint was modest and it was completely derelict internally which had been extended with a  two storey extension to the rear in the 1950’s. It had a small garden to the rear and the side. 

 

Our approach to the building had to be mindful to the sensitivity surrounding its historic nature whilst achieving an increase in floor area and a complete refurbishment of the property for the family. There is a clear opportunity to develop the building in two sections: a sensitive restoration of a traditional Victorian London townhouse and a contemporary rear extension.

 

We secured a planning permission to remove the rear extension, restore the rear facade and extend into the garden with a two storey steel and timber frame extension. Externally we designed the extension in contrast to the main building with horizontal timber cladding large glazed areas that open onto the garden and a green sedum roof. 

 

Internally the extension has a large kitchen on the ground floor with glazed opening to have a direct connection to the garden and first floor is the master bedroom and ensuite facilities. 

 

The redeveloped rear and side of the house now sits strongly juxtaposed against its victorian neighbour. 

Location: London, England.

Photography: Huw Jones